MALALA: dret de les nenes a l’educació

L’ONU ha declarat el 10 de novembre, “dia mundial per Malala i els milions de nens que no van a l’escola arreu del món”. Símbol i activisme a favor del dret de les nenes a l’educació. A partir d’ara serà el dia de la Malala Yousafzai, la noia pakistanesa de 15 anys a qui els talibans van intentar assassinar per defensar el dret de les nenes a anar a escola. Milers de persones han demanat que li donin el premi Nobel de la Pau, que es dóna cada any a la persona que ha fet més esforços per contribuir a la pau al món.

El Secretari General de l’ONU, Ban Ki-moon, recorda que al món hi ha 61 milions de nens que no van a escola: “L’educació és un dret humà fonamental. És la via cap al desenvolupament, la tolerància i la ciutadania global. Uneixin-se a la nostra campanya per l’educació abans de res, per Malala i les nenes i nens a tot el món”, diu el seu missatge.

Malala ha rebut molts missatges de suport a l’hospital on està ingressada. Milers de nens i nenes li han volgut donar ànims amb el crit “I am Malala“.

Tinc dret a l’educació, a jugar, a cantar, a anar al mercat, a que s’escolti la meva veu“, deia la Malala. UNICEF ha condemnat l’atemptat i demanat a totes les parts que s’uneixin a la feina diària de respectar i fer respectar els drets de tots els infants, incloent l’accés a l’educació en un ambient segur i protector. Negar l’educació a les nenes és negar-los els drets fonamentals i la igualtat entre els gèneres, és negar-los el desenvolupament dels individus i de les societats (afirma Ildefonso González).

L’ UNESCO ha assenyalat en repetides ocasions que l’intent d’assassinat a Malala és una violació a les garanties fonamentals de les nenes i una mostra clara que la discriminació contra les dones comença a una edat molt primerenca. Ret homenatge a Malala Yousafzai per simbolitzar la resistència de moltes joves i famílies al tancament de les escoles per a nenes. Representa el dret de totes les nenes a poder estudiar.

Prohibir a una nena anar a escola és un atac contra totes les nenes, contra el dret a aprendre i contra el dret a tenir una vida plena. És inacceptable”, va declarar la Directora General de la UNESCO, Irina Bokova. Les disparitats en educació comencen en la primera infància i es perpetuen fins a l’edat adulta: dos terços dels 775 milions d’adults illetrats del món són dones.

Una societat no és justa ni equitativa si en ella no hi ha igualtat de gènere, una igualtat que comença a l’escola. La UNESCO defensa que totes les nenes ingressin en el sistema educatiu i romanguin en ell fins a l’educació superior.

L’educació no ha d’estar en primera línia dels conflictes, sinó en l’avantguarda de la construcció de la pau. “Les armes no poden esborrar el dret a l’educació ni a la llibertat d’expressió… És responsabilitat de tots i cadascun de nosaltres aixecar-nos contra això”, va dir Irina Bokova.

El que jo vull és servir a la humanitat”, va dir una vegada Malala en una entrevista.. Com molts joves d’avui, Malala contribueix a canviar el món.

El seu somni és el nostre: tots som Malala.

         

I tu… ets conscient de l’educació com un DRET???

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Dones, General, ONU: dies internacionals, UNESCO i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a MALALA: dret de les nenes a l’educació

 1. Mariona diu:

  Estic d’acord en que l’educació és un dret humà ja que permet desenvolupar i conèixer tots els altres drets. L’educació dóna accés a la llibertat i a la pròpia autonomia.
  El fet que l’educació pugui arribar a totes aquelles persones en situació de pobresa, els ajudarà a sortir-ne pel seu propi compte amb el seu esforç, de manera que després puguin col•laborar amb la resta de la comunitat. És per això que l’educació és beneficiosa pel desenvolupament humà, ja que a partir d’ ella es podria aconseguir una justícia social.
  També és beneficiosa per tota la resta que tot i no estar en aquesta mala situació, penso que tot el jovent d’avui en dia és el futur del món en el que vivim i són ells qui el tiraran endavant, per la qual cosa s’ha de dotar d’una bona educació i coneixements per poder assolir un estat just, raonable i coherent.
  Aquest s’aconseguirà sempre i quan les persones que el formin estiguin dotades d’un saber i cultura, els quals només són desenvolupables amb l’educació.

 2. Laia Cartañá diu:

  Considero que l’educació és sense cap dubte un dret; ja que aquesta és la base de tots els nostres coneixements. Una vegada t’han educat correctament cadascú ja és lliure de escollir o fer el que prefereixi, però tothom es mereix aquesta oportunitat; no haurien d’existir disgregacions per sexe o raça. A més a més, actualment sense l’educació no vas enlloc, per treballar a quasi qualsevol lloc et demanen uns mínims, que no tens assolits si no has tingut la oportunitat de ser educat. Per poder avançar mundialment en quant a la pau i a la solidaritat hem d’entendre que tots tenim els mateixos drets, siguem qui siguem, i siguem d’on siguem.

 3. Raquel Nofuentes diu:

  L’educació és un dels drets humans essencials de la nostra societat.
  Tothom ha de tenir el dret a poder accedir a l’educació indiferentment d’on visqui, de quina sigui la seva cultura o el seu sexe.
  Em sembla molt impactant que en ple segle XXI encara hi hagi discriminació cap a les dones en els països d’orient mitjà. L’educació és el fonament d’una persona, son els seus principis que després el portaran a ser una persona racional. Si una nena no té aquesta educació probablement no serà conscient de moltes coses que passen arreu del món i no sabrà llegir ni escriure, per tant dependrà sempre d’un home que si que haurà tingut accés a l’educació.
  L’educació no hauria de ser un privilegi per a ningú sinó una obligació que ningú et pogués treure.
  Després de llegir aquest reportatge m’entristeix que a països com Espanya hi hagi gent que rebutgi la seva educació pel simple fet que no li agradi anar a l’escola, mentre que hi ha nenes que desitjarien poder estar en el nostre lloc.

 4. Gemma Núñez diu:

  L’educació és un dels drets fonamentals en la societat ja que permet adquirir una sèrie de valors i coneixements que ajuden al desenvolupament de l’home i alhora de la societat.
  Tothom hauria de tenir dret a l’aprenentatge, a formar-se com a persona, però el cert és que avui dia l’analfabetisme encara és molt elevat probablement a causa que l’educació només està establerta com a dret humà des de l’any 1966 quan les Nacions Unides la va garantir.
  El cert és que l’educació no realitza distincions entre sexes ni ètnies, motiu pel qual tothom hauria de tenir les mateixes possibilitats de ser educat, però als països del tercer món l’ensenyament és escàs i limitat a la dona en moltes ocasions.
  L’educació és un dret de tots els nens i nenes, joves, adults i vells, ja que no només transmet coneixements, sinó que es materialitza en una sèrie d’habilitats, actituds i valors adquirits, que produeixen canvis de caràcter social, intel·lectual i emocional en la persona i, com a conseqüència, en la societat.
  Com a conclusió, dir que més que un dret l’educació hauria de ser una obligació durant un període de temps, a partir del qual posteriorment tothom tingués les mateixes possibilitats. Esperem que algun dia tothom tingui el dret i l’opció de triar, si més no, assistir a l’escola.

 5. Paula Roig diu:

  Es ben sabut que actualment tothom mereix gaudir d’una educació . Els humans no som capaços de sobreviure sense ella. L’educació els hi diu a les dones i homes com pensar, com treballar correctament o com realitzar una decisió. A través de la educació aprenem a com conviure amb la resta de la societat, i com fer amics i només gràcies a ella!

  Tot i l’aprovació del dret a l’educació, aquesta no s’està duent a terme al cent per cent, ja que molts països estan compostos per una taxa elevada d’analfabetisme entre els nens i les nenes, com és el cas de Malala. Sense aquesta educació que és reclamada a nivell mundial, el món en si no pot existir. Totes les criatures que estan en un procés d’aprenentatge són la base del futur de la societat, és per això que necessiten rebre uns coneixements per desenvolupar el seu país.

  Bé, les escoles, universitats i altres tipus d’educacions institucional defineixen els aspectes bàsics de l’educació. L’escolaritat ens dóna el fonamental mentre estem cursant els cursos. Tanmateix, la educació no acaba aquí ja que és un llarg procés de vida. El procés d’auto-aprenentatge ha de continuar i, sobretot, s’ha de seguir lluitant perquè infants, com Malala, puguin obtenir una educació digna arreu del món.

 6. Marta Esteban diu:

  L’educació és un dret fonamental que tothom hauria de poder exercir per tal de formar-se com a persona i adquirir un desenvolupament humà ric i complet.
  Aquest fet, que aquí ens pot semblar tan evident, no és compleix a tots els països i em sembla indignant que se’n negui l’accés per qüestions de gènere.
  Es tracta d’una discriminació alarmant que no només incrementa les desigualtats en la societat sinó que impedeix l’ensenyament d’una part significativa de la població. Algú ha sigut autoritzat per dur a terme tal aberració? Què pretenen aconseguir? No se n’adonen que l’educació és el motor que fa créixer un país? Si limiten la formació escolar el que fan és atemptar contra ells mateixos i preparar, lentament, la seva autodestrucció.
  És per això que admiro el cas de la Malala, una nena que, tot i les circumstàncies del seu país, intenta fer-se escoltar. I ho aconsegueix. S’ha de tenir molta valentia per arriscar la pròpia vida amb l’objectiu que altres aconsegueixin el dret que a tu se t’ha prohibit.
  Que el 10 de novembre, tal i com ha declarat l’ONU, serveixi per recordar la Malala i totes aquelles nenes que no van a l’escola. Que serveixi per sumar forces contra aquells que no respecten els drets de les persones. Que serveixi per prendre consciència de la sort que tenim i que sovint no valorem.

 7. Paula Camargo diu:

  Actualment, l’educació és un factor necessari que afortunadament tenim en la nostra societat i que es considerada essencial per al nostre desenvolupament.

  L’educació ens fa éssers totalment racionals que tenim presents els valors necessaris per viure en comunitat. Ens ajuda a conviure i a respectar a la vegada, sense cap excepció de cap mena. És fonamental disposar de certs valors indispensables que ens fan ser més humans.
  És per aquest motiu que tots, sense excloure per raça, religió o cultura tenim el dret a una educació que ens formi com a persones.

  En el cas de Malala, no s’ha respectat el seu dret a l’educació, i al d’aprendre com la resta de nens d’altres cultures, ètnies, o rases d’altres països del món.
  Intentar assassinar a una nena innocent que lluita contra la discriminació de les dones és un acte totalment amoral i incoherent.
  “El que jo vull és servir a la humanitat”: aquesta frase que va esmentar en una entrevista i la seva defensa del seu dret a la educació em semblen grans actes. En la meva opinió, això és una gran mostra de valentia i de voluntat de canvi del model social que hi ha en el seu país.

  S’ha de lluitar per canviar aquests aspectes tant discriminatoris que malauradament encara, al segle XXI estan vigents en alguns països bàsicament del tercer món. S’ha d’incentivar un model totalment igualitari que ens permeti tenir el dret a decidir i a tenir drets.
  La solució per el desenvolupament humà és la tolerància i tan sols mitjançant l’educació es pot aconseguir assolir i arribar a ser persones més morals, ja que és això el que ens fa persones.

 8. Clara Ballart diu:

  És realment un fet extraordinari, vist des de la nostra òptica (una òptica de país occidental, civilitzat, amb llibertat d’expressió, laic i democràtic -o això diuen) que encara hi hagi llocs al món on l’educació no és un dret. És terrorífic que hi hagi aquest immens nombre de noies que no hi tenen accés -i no només noies, és clar, sinó societats senceres- i que les coses siguin com són. El que se’ns fa més estrany a nosaltres, que per fortuna no hem vist res més, és que hi hagi una diferència tan enorme entre aquests països i els nostres (el món occidental): és ben trist que només fets com aquest, desgraciats i repugnants siguin el que faci girar la cara a occident cap a les barbàries que succeeixen fora del nostre món de borses i màquines.
  Espero, francament, que Malala sigui un pas més cap a aquesta igualtat tan impossible d’aconseguir entre cada part del món: i ja no parlo tan sols econòmica, parlem d’educació i de respecte entre sexes. Perquè que passi això a Paquistan ens toca tan de prop com qualsevol altre notícia catalana. Com diu Irina Bokova, “Prohibir a una nena anar a escola és un atac contra totes les nenes”; això és una declaració de l’Estat de guerra a tot el gènere humà, com diria Locke. Abans de tornar als nostres problemes de pa sucat amb oli potser que no deixéssim de fixar-nos i d’intentar resoldre aquests immensos daltabaixos d’orient. I la clau per resoldre’ls és precisament a l’educació, a mirar més enllà del llibre religiós que toqui (sigui cristià, musulmà o hindú), i tirar endavant, eixamplar la vista, ser amos de les nostres idees.
  És clar que l’educació és un dret. I veient el que veiem, ens podem considerar privilegiats (potser hauria de dir privilegiades). Ho continuarem sent fins que la normalitat no estigui al nostre favor, fins que l’educació sigui una cosa tan habitual que res ens distregui de bancs, de diners i de polítics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *